torsdag 21. oktober 2010

Biskop Thomas' retreat. Bønn med Iotakorset



9.- 12. september i år hadde vi besøk av den koptiske Biskopen, Biskop Thomas hit til Lia Gård for å holde en temaretreat for oss om Bønn med Iotakorset. Bakgrunnen for dette ligger selvfølgelig i Iotakorset, men han ivrer selv stort for denne metoden bønn.
(foto:Svein Skartsæterhagen)

Iotakorset har blitt brukt i bønn i Egypt siden den tidlig kristne kirke. "Iota" betyr "J" i det egyptiske alfabetet så da skjønner du sikkert at dette dreier seg om Jesusbønn. Dette kan vi si er egypts variant av Jesusbønnen?
Men som en ivrig tilhenger av bruk av maling i bønn, fant jeg dette veldig givende og interessant. Vi i retreatbevegelsen er hyppig bruker av Jesusbønnen som metode, og her kan vi altså dra det ett steg lenger.
Biskop Thomas retreatsenter i Egypt Anafora har disse tradisjonsrike korsene som dekor på ytterveggene, og vi fikk se noen bilder av dette. Det var til stor inspirsjon for oss som under retreaten også fikk utdelt papyrus for å male ett kors selv.

Vi hadde det utrolig fint på denne retreat, Biskop Thomas hadde 4 innledende undervisninger før hver farge, da korset males i 4 farger (foruten sort og hvit)rødt, blått, grønt og gult. Og dagene hadde vi rundt rammen av retreat. Vi fulgte 3 daglige tidebønner og meditasjonstidene brukte vi i malerommet.

Fargene har sine spesielle betydninger ikke bare for dekorasjon men spesielt for ens arbeid med seg selv, i meditasjon om sitt indre og i arbeid mot Jesus. og i korthet skal jeg gjengi dette her.
Rødt: er fargen for tilgivelse og kjærlighet. tilgivelse og kjærlighet overfor seg selv og andre?
Blått: er fargen som symboliserer kontakten med Gud. Mennesket-himmelen.
Gult: symboliserer her selvinnsikt, også dette med å bygge seg selv opp...
Grønt: står for fred og vekst. Fred og vekst i relasjoner og for seg selv og med Gud...
Hvitt: Står for det guddommelige i oss og
Svart: står for dette med å kunne klare å sette grenser for seg selv. Rammer...

Som du kanskje forstår er ikke dette noen øvelse i prestasjon, her kommer man som man er, og hva fargene betyr for en er nok ganske forskjellige fra person til person. Fargene kan jo også bety forskjellig for oss i forskjellige perioder i livet også? Jesus møter oss forsjellig, men denne metoden i bønn er iallefall veldig berikende for meg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar